avvikande

Just another WordPress.com weblog

R D H om psykopater

Ur Robert D. Hare ”Psykopatens värld”, granskad av  Sten Levander

Psykopaten känner inte till den grundläggande innebörden i personliga värderingar. Varken godhet, ondska, kärlek, skräck eller humor har någon innebörd för honom och saknar också förmåga att se att andra berörs. 

Psykopater har en narcissistisk och kraftigt överdriven syn på sitt eget värde och sin egen betydelse. De är häpnadsväckande egocentriska. Och de tycker sig ha rätt att leva efter sina egna lagar. 

Sällan besväras de av sina problem, vare sig de är av juridisk, ekonomisk eller personlig art. De lägger orsaken för detta till annat och andra än till sig själva. De saknar intresse för följderna av deras beteenden för andra människor. De saknar skuldkänslor och ånger. De tycker inte ens de har anledning att bry sig. De bortförklarar sitt beteende. De tar inget ansvar. 

De har ett flackt känsloliv. De är svekfulla. I vissa avseenden kan de likna känslokalla androider i sience fictionfilmer. De ser på andra människor som föremål för deras egen tillfredsställelse. Svaga gör de hellre narr av än tycker synd om. De har en allmänt dålig inlevelseförmåga och anhöriga betraktas mer som ägodelar, såsom stereo bil etc. 

Det är naturligt för dem att ljuga, bedra och manipulera. Och de är oberörda för risken att detta upptäcks.  Känslolivet är flackt. De lider av en emotionell fattigdom. De är kalla och okänsliga, men kan också dramatisera. De är ytliga och kortlivade i sitt känsloliv. Den som har god iakttagelseförmåga kan få intrycket att de spelar en roll och att det under ytan inte händer så mycket. De kan hävda att de har starka känslor, men kan inte beskriva dem på ett nyanserat sätt. De likställer kärlek med sexuell upphetsning, sorgsenhet med frustration, vrede med retlighet. Ett exempel är en psykopat, som sa ”Jag tror på känslor: hat, vrede, lust och girighet”. 

Psykopater kanske inser konsekvenserna av en handling, men utför den ändå, utan att bry sig. De kroppsliga symptom som vanliga människor förknippar med rädsla, infinner sig inte hos psykopaten.  Psykopater är impulsiva eftersom de har ett omedelbart behov av tillfredsställelse och därför inte ägnar mycket tid åt att väga för- och nackdelar mot varandra och överväger således inte heller konsekvenserna. De liknar i detta hänseende ett spädbarn, som uppslukas av sitt behov av tillfredsställelse. De kan inte lära sig detta, deras önskemål går före andras behov. Dessutom reagerar de starkt på vad de uppfattar som förolämpningar eller nonchalans. Utan hämmande kontrollmekanismer blir de därför lättretliga, hetlevrade och kan bli plötsligt bli aggressiva och våldsamma och kasta ur sig skymford.  De har ett överdrivet behov av spänning. De har därför svårt att stå ut med monotoni och rutiner. De undviker det tråkiga eller det som kräver koncentration en längre tid. De byter ofta arbete av detta skäl, liksom även för att de saknar ansvarskänsla. De skaffar sig lätt skulder utan att betala tillbaka, men kommer gärna med falska löften.

Ansvarslösheten och opålitligheten genomsyrar hela deras liv. De uppvisar en ojämn prestationsförmåga på arbetet, har ofta frånvaro, missbrukar företagets tillgångar och är otillförlitliga.

De visar likgiltighet för sina barns välbefinnande. För dem är barn mest besvärliga och det kan skilja betydligt mellan vad de säger om sina barn och hur de handlar mot dem.  De tvekar inte att låta familj och vänner betala för dem när de är i svårigheter. 

april 20, 2007 - Posted by | Uncategorized

1 kommentar »

  1. […] inleder med en liknelse, som kortfattat ringar in vad psykopati egentligen är. Därefter kommer själva berättelsen om vad som skedde i relationen, som jag såg som ett […]

    Pingback av Du läste också detta! « poliskontroll | maj 31, 2011 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: